Raclette, proef de Zwitserse gezelligheid

Raclette, proef de Zwitserse gezelligheid

Raclette, proef de Zwitserse gezelligheid

Haal de Zwitserse gezelligheid in huis met een lekkere raclette-avond!

Reserveer je raclettetoestel in de winkel of per mail naar info@delva.info.

Wat heb je nodig voor een perfecte Zwitserse raclette avond?

  • Kaas: Vraag onze kaasmeester Saskia naar onze verschillende soorten raclette-kaas van de allerbeste kwaliteit. Zet bij voorkeur een assortimentje met verschillende smaken op tafel. Voorzie zo'n 200g raclettekaas per persoon.
  • Charcuterie: zout vlees past het best bij raclette. Onze charcuterie specialist Inge raadt ham, salami, spekjes, coppa en andere vleesspecialiteiten uit de bergen aan. Spreek haar zeker aan met jouw raclette-vraag en ze snijdt jouw perfecte sneetjes. Reken een 150g charcuterie per persoon.
  • Aardappelen: Kies bij voorkeur en vast kokende variant: krieltjes, Charlotte of Nicola. Serveer ze in de schil gekookt of gepoft, zoals jij ze het lekkerst vindt. Je hebt 150 à 200 g aardappelen per persoon nodig.
  • Zure uitjes & augurkjes (of andere gepekelde groenten): ze bieden het perfecte evenwicht met de zoute kaas en charcuterie
  • Groenten: gebruik je een racletteset met pannetjes, dan is het leuk om ook wat champignons, uiringen, witloof, paprika … op tafel te zetten om te bakken in de pannetjes of op het grillvlak bovenaan. Het toestel dat wij verhuren is een klassieke Zwitserse variant en is hier niet op voorzien, maar de groentjes kunnen er wel perfect bij.
  • Slaatje: geen groentjes om uit te kiezen? Serveer dan een fris groen slaatje als side dish.
  • Oh ja: vergeet de pepermolen niet op tafel te zetten! Een vleugje versgemalen zwarte peper maakt de kaas extra lekker.
  • Wijntje dabei: Kjell van wijnwinkel Vinifera adviseert om voor een traditionele witte wijn te kiezen en suggereert een sauvignon of chardonnay. Ideaal is de Oldenburg White, een topcombinatie. Heb je toch liever rood, kies dan een lichte rode wijn zoals pinot noir.

L'histoire

Raclette bestaat al eeuwenlang, maar niet zoals we het nu kennen. Herders in de Zwitserse Alpen trokken in de zomer met hun koeien naar de bergweiden en bleven daar overnachten. In hun knapzak hadden ze kaas, aardappelen en misschien ook wel wat gedroogd vlees. ‘s Avonds werden de stukken kaas bij het vuur gezet, en de gesmolten buitenkant van de kaas werd dan over een gare aardappel of op een stuk brood geschraapt. Zo ontstond raclette: het woord komt trouwens van het werkwoord racler wat zoveel betekent als schaven of schrapen.

Schrijf je in voor onze Delva nieuwsbrief

Curieus naar onze nieuwtjes, receptjes en producten in de kijker? Schrijf je in als je niks wil missen!