Hoe je gerijpt vlees bakken?

Hoe je gerijpt vlees bakken?

Hoe je gerijpt vlees bakken?

Gerijpt vlees is vol van smaak en aroma's. Daarom zijn wij van mening dat ingewikkelde sausen echt niet nodig zijn. Combineer je gerijpt vlees met een eenvoudig slaatje of wat gegrilde groenten.

Wij nemen als voorbeeld een stuk vlees van +/-3 cm dik, indien jouw stuk dikker of dunner is, kan je de baktijd altijd wat aanpassen.

Bak je vlees het liefst altijd in echte verse hoeveboter. Dit past perfect bij het smaakpatroon van vlees. Zorg er wel altijd voor dat de boter niet verbrandt! Om dit te voorkomen voeg je tijdens het bakken telkens wat klontjes verse boter (of andere vetstof met een hoger verbrandingspunt zoals arachideolie of kokosolie) bij. Je vlees enkel bakken in kokosolie of ghee (geklaarde boter) is natuurlijk ook altijd een optie, zeker voor de healthies onder ons.

Kies je voor de pan, grill of barbecue: alle opties zijn goed! Als je een pan gebruikt, opteer dan liefst voor een kleefpan. Dit type pan is ideaal om ingrediënten op hoge temperatuur aan te bakken, zoals vlees, wat zorgt voor het mooiste bakresultaat. Neem een pan die ongeveer dezelfde afmetingen heeft als je stuk vlees, dit om de vetstof niet te laten verbranden. Heb je enkel een pan die groter is, dan kun je (indien gewenst) de rest van de pan vullen met grofgesneden ui, teentjes look, wortel of champignons. Die groentjes geven nog wat meer natuurlijk aroma en kun je straks mee opdienen bij het vlees.

Er zit zoveel smaak in gerijpt vlees waarom dit maar een beperkte kruiding vraagt. Enkel peper en zout, that's it! Wij raden wel aan peper en zout van de beste kwaliteit te gebruiken, zoals Himalaya zout of grof zeezout. Indien je kiest voor een bereiding op de BBQ, wrijf dan het vlees bijkomend in met wat olie, zodat het niet aan het rooster blijft kleven (in de pan zorgt de boter hiervoor).

Laat het vlees altijd vooraf minstens 1 à 2 uur op kamertemperatuur komen, leg het vlees dus zeker niet vanuit de koelkast onmiddellijk in de pan of op de grill. Een andere optie is in een oven op maximum 50°C gedurende een 20-tal minuten.

En nu bakken maar!

 1. Doe de vetstof in de pan en laat die heet worden.

  Kies je voor de BBQ: maak die gloeiend heet tot de kolen onderaan rood zijn en zich een grijs aslaagje vormt bovenaan.

 2. Kruid het vlees met peper en zout en leg het daarna in de pan of op de grill.

 3. Schroei het vlees langs beide kanten dicht (zonder er in te prikken). Als het vlees spontaan loskomt van de bodem is het meestal voldoende dichtgeschroeid.
  BBQ: Op het rooster schroei je nu het vlees dicht langs alle kanten, dit tot het een mooi bruin korstje heeft. Hou je niet van vlammen over het vlees (zeker als het veel vet bevat), creëer dan een veilige zone op je BBQ door de hete kolen wat opzij te schuiven en het vlees niet direct boven de kolen te leggen.

 4. Als het vlees op voorhand goed werd opgewarmd heb je nu een bleu-chaud. Ga je voor saignant dan zet je de pan met het vlees (of in een voorverwarmde braadslede) in een oven op 120°C, gedurende een 10-tal minuten. Hou je van nog beter doorbakken vlees dan laat je het vlees nog iets langer in de oven (+ 5min voor à point, +10min voor bien cuit).
  BBQ: afhankelijk van de dikte van het vlees, kan je door het langer te laten garen op het rooster en steeds om te draaien om verbranding te voorkomen, een saignant of à point bekomen.

 5. Na het bakken wikkel je het vlees in aluminiumfolie en laat het een 5-tal minuten rusten alvorens te snijden.

 6. Snij het vlees in dikke plakken en werk af met extra vers grof zout en wat peper van de molen.

 

Smakelijk!